10 min de citit

Există atât de multe tipuri de Biblii în librării, încât nu știu pe care să o aleg! sau Cum îmi dau seama câte tipuri de Biblii există și dacă sunt corecte? sau chiar Dacă este o singură variantă, de ce văd atât de multe modele pe piață?

Ai avut și tu astfel de dileme? Dacă nu tu, cu siguranță ai auzit pe cineva cu o întrebare similară, la un moment dat. Scopul acestui articol este să aducă lumină și claritate asupra acestor frământări, dar și să te ajute să alegi tipul de Biblie potrivit vârstei, etapei în care ești sau preocupărilor pe care le ai. De la început însă vrem să subliniem că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu inspirat, viu și transformator, de aceea nu trebuie tratat ca o simplă lectură. Biblia cere din partea noastră respect și are autoritate. Nu putem să o parcurgem ca pe orice altă carte din bibliotecă. Citind-o, Îl vom descoperi pe Dumnezeu Tatăl, Creatorul Universului, pe Isus Salvatorul nostru și pe Duhul Sfânt care locuiește în noi.

Cuprins:

1. Tipuri de Biblii - ce trebuie să știi despre traducerile actuale

2. Tipuri de Biblii - înțelegerea structurii Bibliei

3. Tipuri de Biblii - cum alegi modelul care ți se potrivește

1. Tipuri de Biblii - ce trebuie să știi despre traducerile actuale

Deși recent au apărut și alte traduceri ale Bibliei, cel mai important lucru de punctat este următorul: tipurile de Biblii despre care vom vorbi în acest articol nu sunt foarte diferite prin conținutul lor. Nu din punct de vedere teologic sau al inspirației lui Dumnezeu. Așa-zisele diferențe sunt uneori generate de traduceri, dar acestea, deși diferite, nu schimbă sensul sau conținutul original.
În traducerile mai recente, sunt folosiți termeni mai apropiați limbajului actual și mai ușor de înțeles, în timp ce traducerile mai vechi păstrează termeni mai arhaici sau care astăzi nu se mai utilizează în limbajul comun. O traducere preferată de cineva nu știrbește valoarea alteia care, pentru anumite persoane, poate fi mai relevantă și mai ușor de înțeles.

Cea mai folosită traducere a Bibliei în contextul protestant și neoprotestant este cea a lui Dumitru Cornilescu. Din ce în ce mai căutate sunt însă și Bibliile NTR (Noua Traducere Românească). Ambele tipuri de Biblii păstrează același text și nu se contrazic în absolut nici o privință. Ambele reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu inspirat. Mulți dintre cei ce doresc să înțeleagă mai bine sau într-un mod proaspăt anumite pasaje ale Scripturii, le vor citi în paralel și vor avea o imagine mai clară și mai completă asupra textului.

2. Tipuri de Biblii - înțelegerea structurii Bibliei

Ca să distingem mai bine tipurile de Biblii, trebuie să înțelegem întâi că Biblia nu este o carte scrisă în mod cronologic, ea fiind complet diferită de oricare alta. Ea reprezintă o colecție de mai multe cărți, cu mai multe genuri (profetice, poetice, istorice, scrisori etc), având autori diferiți și fiind scrise în perioade și culturi extrem de variate. Remarcabilă în acest context este lipsa de contradicție în Biblie. Oamenii care au scris-o, sub inspirația lui Dumnezeu, vorbesc în mod unitar despre El, planurile Lui cu poporul Israel, dar și planul Lui de salvare și răscumpărare a omenirii prin Isus Hristos.

Deși Biblia este o carte unitară, alcătuită din 2 părți la fel de valoroase - Vechiul Testament și Noul Testament - , unele tipuri de Biblii cuprind doar cea de-a doua parte care prezintă viața și lucrarea lui Isus, dar și istoria Bisericii de la început + o carte profetică. În mod frecvent, oamenii care nu sunt familiarizați cu Biblia sunt încurajați să citească mai întâi Noul Testament, fiind mai ușor de înțeles și de parcurs decât multe cărți ale Vechiului Testament.

3. Tipuri de Biblii - cum alegi modelul care ți se potrivește

Înainte de a alege tipul de Biblie potrivit pentru tine, trebuie să știi mai clar ce anume cauți, dar și prin ce se diferențiază fiecare model. Așa cum menționam anterior, conținutul inspirat rămâne același, dar informațiile suplimentare sunt diferite.

Biblii de studiu sau cu explicații

Biblia de studiu pentru o viata deplina
Biblia de studiu

Dacă îți dorești să înțelegi contextul în care au fost scrise anumite cărți, simbolurile și cultura de atunci, bibliile de studiu sunt un ghid excelent în această direcție. Acest tip de Biblie conține titlurile pe secțiuni, notele de studiu, articolele precum și indicatori tematici, tabele, hărți sau concordanță.

Biblii pentru femei

Cu un design extrem de feminin și special, volumele de acest fel sunt deosebit de frumos alcătuite și conțin peste 300 de articole care aplică realitățile biblice la viața cotidiană. De asemenea, în acest model de biblii pentru femei, vei putea regăsi citate motivaționale ale unor femei evlavioase de-a lungul timpului, precum și peste 100 de portrete biografice ale unor femei din Biblie. Este important de menționat că acest tip de volum este pregătit de femei pentru femei, abordând teme relevante pentru viața acestora. 

Biblia pentru femei
Biblia pentru femei

Biblii pentru diverse categorii de vârstă

Vârsta este un criteriu esențial în alegerea tipului potrivit de Biblie. Atunci când ne referim la cei mai mici dintre cititori, este bine să menționăm că această categorie de Biblii este singura în care povestirile sunt adaptate în funcție de nivelul de înțelegere al celor mici, iar textul nu se păstrează ad litteram. Copiii pot înțelege astfel întâmplările într-un mod relevant și de impact pentru ei, bibliile pentru copii fiind de cele mai multe ori însoțite de ilustrații captivante sau chiar de activități practice și creative.

Biblia ilustrata
Biblia Dumnezeu ma iubeste

Adolescenții se pot bucura acum de o Biblie special concepută pentru ei, care cuprinde note și materiale suplimentare, pot să observe portrete ale unor oameni mari sau chiar oameni care au influențat negativ istoria, să înțeleagă principiile biblice și aplicațiile practice relevante pentru contextul lor de astăzi.

Pentru cei mai vârstnici, de mare ajutor sunt aceste biblii cu scris mare care îi ajuta să rămână ancorați în adevărurile Scripturii și să primească îndrumare și încurajare în fiecare zi.

Dacă privim Biblia ca pe o carte bună de așezat pe raftul unei biblioteci și citim câte ceva din ea atunci când dăm de greu, nu vom experimenta niciodată puterea ei. Citind-o însă de zi și rugându-L pe Dumnezeu să ne vorbească, să ne transforme inimile și mințile, atunci vom vedea schimbări radicale în viața noastră. În motivațiile pe care le avem, în deciziile pe care le luăm și în felul în care iubim și purtăm de grijă oamenilor din jur.

Indiferent de tipul de Biblie pe care ți-l dorești, ne rugăm ca citirea ei să nu fie ancorată în acumularea de cunoștințe, ci în cunoașterea mai profundă a lui Dumnezeu. Să înțelegi mai bine planurile Lui pentru viața ta, planuri care sunt întotdeauna bune, perfecte și veșnice.

“Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” (2 Timotei 3:16-17)

Surse foto: Stephanus.ro, Unsplash.com

Postări recente
Busolă spre Dumnezeu în 2024

13th Feb 2024

Busolă spre Dumnezeu în 2024

8 min de citit Despre autor Diana DU Anton Îl iubește pe Dumnezeu. De aici curg celel
Citește articolul
Evanghelia cea de toate zilele

6th Feb 2024

Evanghelia cea de toate zilele

7 min de citit Despre autor Eva Postolache este soție și mamă a trei copii. Iubește p
Citește articolul
Deschizătorul de drumuri, Ann Voskamp

5th Feb 2024

Deschizătorul de drumuri, Ann Voskamp

2 min de cititAtunci când citești o carte și vezi cum setea de Dumnezeu se adâncește, știi că eș
Citește articolul
Vrei să aflii mai multe detalii?

Vezi toate articolele și postările noastre.

Îți mai recomandăm și

Articole similare