Un cadru religios pentru pacificare si solutionarea conflictelor
Procesul de reconciliere bazata pe credinta reprezinta o abordare inovatoare in domeniul diplomatiei si pacificarii si a fost dezvoltat de catre Brian Cox in ultimii douazeci de ani. Prin acest process el ne pune la dispozitie un context unic pentru discutiile de natura politica, in care imbina cunostinte teologice si pastorale, metode de rezolvare a conflictelor si o vasta experienta international. La baza acestei abordari stau opt valori fundamentale si un process care se concentreaza in mod intentionat asupra crearii unui spirit reconciliator intre partile aflate in disputa ca preludiu pentru rezolvarea constructiva a problemelor de catre cele doua parti.
Din punct de vedere metodologic, aceasta abordare nu reprezinta o forma de dialog intre credinte sau un model de rezolvare traditionala a conflictelor. Ea mandateaza un proces absolut unic care-I determina pe participanti sa-si cerceteze adancurile fiintei si sa traiasca la cel mai profund nivel simtirile inimii “celuilalt” intr-un context bazat pe credinta. Vorbim despre tipul de reconciliere avraamica.
Castigator in 2006 al premiului pentru pace Mahatma Gandhi din India, Canon Brian Cocs este rector al bisericii Christ The King Episcopal Church din Santa Barbara, California, vicepresedinte al Centrului International pentru Religie si Diplomatie din Washington DC si director al Proiectului PACIS in diplomatie bazata pe credinta al Institutului Straus pentru Rezolvarea Disputelor parte a Scolii de Drept din cadrul Universitatii Pepperdine.