Noi perspective

Autor

Elena Zaugg-Istrate

Data

15th Apr 2024

Timp de citire

7 minute

8 min de citit

Sunt fiică de Rege, dată cu împrumut unor părinți credincioși care m-au primit cu bucurie în casa lor. Sunt a patra fiică din cele cinci și al patrulea copil din cei 8.

Pasionată de lucrul cu oamenii, veselă și optimistă, melancolică, dar și cu un spirit practic, determinată și perseverentă, împărtășesc cu voi o mică părticică din experiența mea de persoană singură, necăsătorită la momentul scrierii cărții, Perspective noi. Pe atunci aveam 34 de ani, iar când m-am căsătorit aveam 40. Acum, sunt căsătorită cu Adrian, un soț minunat.

Am înțeles de-a lungul vieții că fiecare este creat într-un mod unic. În Biblie scrie: "Te laud că sunt o făptură minunată" (Ps. 139:14). Noi suntem prețioși în ochii lui Dumnezeu, suntem fii și fiice ale Lui. "De aceea, pentru că ai preț în ochii lui Dumnezeu, pentru că ești iubită și te iubesc, dau oameni pentru tine și popoare pentru viața ta" (Is. 43:4).

În cartea Perspective noi - Poți avea o viață împlinită și dacă ești necăsătorit (încă), vei putea citi gânduri, acțiuni desprinse din viața mea, scrise într-un interval de 6 luni în care am ales să celebrez statutul de celibatară pe care îl aveam la acel moment. Am numit acest timp, cura de detoxifiere cognitivă.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Domnul "a operat" gândurile mele. A fost o operație grea, am sângerat mult, a fost durere, dar acum după ani de zile mă bucur că aceasta operație a fost făcută la acel moment. Dumnezeu a operat gândurile mele disfuncționale, gândurile mele care credeau minciuni și mituri. Gânduri care spuneau: "CĂSĂTORIA aduce fericirea, bucuria, împlinirea!", "Când o să te căsătorești, soțul tău o să-ți aducă flori, cutii cu bomboane, cadouri ! ", "Soțul tău îți va da fericirea!" și tot așa. Îmi doream cu ardoare să mă căsătoresc ca să găsesc aceste lucruri, să am o viața fericită și împlinită. Împingeam bucuria în viitor și aceasta aducea foarte multă frustrare inimii mele, o stare de anxietate. De toate aceste gânduri menționate mai sus, dar și de altele, nu eram conștientă. Ele au ieșit la suprafață după ce am săpat în adâncul inimii mele stând față în față cu realitatea faptului că nu sunt căsătorită.

La acel moment nu conștientizasem încă locul în care mă aflam. Nu știam pe atunci că făcusem un IDOL din ideea de CĂSĂTORIE. A fost nevoie să sap adânc, să-mi iau timp, să mă analizez, să mă rog și să vorbesc cu Dumnezeu despre ceea ce gândesc. Aceste lucruri nu puteau fi văzute la suprafață, ele erau ascunse și păreau tare nevinovate și mintea îmi spunea tot felul de lucruri, cum ar fi: "E normal să -ți dorești să te căsătorești!","Dacă nu ești căsătorită, înseamnă că ceva nu e în regulă cu tine!".

Zidurile au început să cadă în momentul în care am spus: "Doamne îți mulțumesc că sunt necăsătorită!". Dumnezeu mi-a spus că am valoare în ochii Lui, că sunt creată într-un mod unic, că sunt la fel de iubită de El cum sunt și alte prietene de ale mele care se căsătoriseră deja.

Am învățat ca dacă nu sunt recunoscătoare și bucuroasă pentru acest statut, nu voi putea împlini ceea ce Scriptura ne învață: "Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" și " Bucurați-vă întotdeauna." Aceste două versete au ajuns să fie pilonii cărții pe care te invit s-o citești.

Cu toate că aceste versete erau știute de mine de mulți ani, cel mai probabil chiar de când eram mică, au căpătat un alt sens pentru mine în perioada în care mi-am propus să păstrez gol sertarul minții mele cu titlul CĂSĂTORIE. Poate vă întrebați de ce? Ei bine, pentru că în acele zile, Dumnezeu mi-a atras atenția prin două cuvinte : " toate" și "întotdeauna", iar semnificația lor pentru mine a căpătat o altă culoare. În acest "toate lucrurile" și " întotdeauna" era inclusă și perioada mea, sezonul în care mă aflam. Eram necăsătorită și Dumnezeu îmi spunea să-I mulțumesc și să mă bucur că sunt necăsătorită.

Uitându-mă în urmă, mă bucur atât de mult că Dumnezeu mi-a revelat acest adevăr atunci, pentru că o atitudine de recunoștință, aduce bucurie, eliberare, conștientă faptului că Dumnezeu este în controlul tuturor lucrurilor și că nimic nu-i scapă.

Ceea ce m-a ajutat a fost să mă ancorez în Cuvântul lui Dumnezeu să dezvolt disciplina citirii Bibliei, disciplina rugăciunii, disciplina postului. De asemenea, să acord atenție relațiilor din jurul meu, fie ca era părtășia cu grupul de tineret, discuții cu prietenele mele sau cu persoane mature în credință.

Iar în timpul studiului meu a apărut ideea de a crea un Jurnal de studiu al Scripturii, structurat pentru a parcurge Biblia într-un an. Acest instrument este foarte util pentru mine și mă bucur că de ceva timp a luat o formă printata.

Toate acestea au cladit și m-au ajutat să găsesc multă bucurie și împlinire la acea etapă, etapa de necăsătorită. Aceasta etapă nu a mai fost una de AȘTEPTARE ci una de ACȚIUNE în care am putut să ma implic în multe proiecte, să studiez aprofundat, să investesc în tineri si cei de lângă mine.

Dacă și tu te afli în sezonul așteptării unui partener, începe prin a-I multumi lui Dumnezeu pentru statutul pe care-l ai, apoi te încurajez să privești în interiorul tău și să vezi care e motivația cu care-ți dorești să te căsătorești. Indiferent ce ești, tânăr sau tânără, fă-ți o autoanaliză și dacă conștientizezi că există gânduri de tristețe, dezamăgire sau apatie legate de etapa la care ești (egoiste, idealiste), adu-le la crucea lui Hristos trecându-le prin filtrul Cuvântului lui Dumnezeu. Indentifică minciunile și înlocuieste-le cu adevărul lui Dumnezeu. Pune-le pe hârtie, este un exercițiu bun pentru sortarea gândurilor.

Obișnuiesc să evaluez gândurile mele folosind un tabel care se află și în cartea  Perspective Noi. Acest tabel este format din trei coloane : în prima coloană notez emoția sau gândul pe care-l am, în cea de-a doua coloană notez MINCIUNA iar în cea de a treia scriu ADEVĂRUL. În aceasta ultimă coloană notez și un plan de acțiune, pasi mici, concreți pentru a trece de la a crede o mincină, la adevăr.

De exemplu: Îmi e frică ! Îmi e teamă că nu o să mă căsătoresc niciodată! Este o realitate cu care mă confrunt. În fața acestei realități, eu pot avea două atitudini:

  • Să neg emoția pe care o am de dragul faptului că e o emoție negativă, dar aceasta nu mă va ajuta să progresez, ci dimpotrivă, mă va ține pe loc, mă va bloca să găsesc o soluție.
  • Să accept emoția mea negativă, să rămân ancorată în realitate, DAR să duc frica mea înaintea lui Dumnezeu, să caut în acest fel soluția lui Dumnezeu, să mă rog și să fac un plan de acțiune. În Biblie găsim 366 de versete care vorbesc despre a nu ne teme. Amintesc unul singur aici: "Căci Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde. " (Ier. 29 :11)

Te invit să te gândești și să nu eziți să-ți iei și tu o perioadă de timp în care să fii doar tu cu Domnul. Îndrăznesc să-ți recomand o perioadă de șase luni de singurătate cu Domnul. Este ca o "lună de miere" cu El (dacă-mi este permis). Încearcă și notează ce descoperi ! Te asigur, e fascinant! Drum bun prin călătoria numită VIAȚĂ!

Poartă cu demnitate titlul de necăsătorit(ă)!

Ești valoros(oasă) în ochii lui Dumnezeu! Hristos a plătit același preț pentru tine când a murit pe cruce ca și pentru prietenele tale care s-au căsătorit deja. Valoarea ta nu este dată de un statut, ci de HRISTOS.

Cu prețuire,

Elena Zaugg-Istrate

Postări recente
Noi perspective

15th Apr 2024

Noi perspective

8 min de citit Sunt fiică de Rege, dată cu împrumut unor părinți credincioși care m-au primit c
Citește articolul
De mână cu Dumnezeu - John D. Hannah

15th Apr 2024

De mână cu Dumnezeu - John D. Hannah

7 min de citit Despre autor Sunt Anastasia Ilie, am 30 de ani și sunt avocat în orașul Buz
Citește articolul
TOP 10 cărți memorabile

15th Apr 2024

TOP 10 cărți memorabile

Dana Mercioniu Dana Mercioniu este soție și mamă a doi copii. A fo
Citește articolul
Vrei să aflii mai multe detalii?

Vezi toate articolele și postările noastre.

Îți mai recomandăm și

Articole similare