66 In Una - Alfred Kuen

Alfred Kuen

Nicio recenzie Scrie o recenzie
SKU: P12823
Stare produs: New
Împachetare Cadou: Opțiuni disponibile
38,00lei
În stoc
Grăbește-te! Stocul curent este:
SKU: P12823

66 in UNA. O mica enciclopedie biblica

 

"66 in UNA" isi propune sa fie o utila sursa de informatii referitoare la cele saizeci si sase de carti ale Bibliei.


Fiecare dintre aceste carti isi are istoria sa, iar noi ii vom intelege mai bine mesajul pe care-l contine daca vom cunoaste circumstantele in care a fost scrisa, daca vom sti cine este autorul, cui i-a fost destinat mesajul sau, in ce perioada si cu ce scop l-a scris.


Asadar, cartea este o adevarata biblioteca ce face referinte la scrieri realizate in cincisprezece secole de patruzeci de autori diferiti, dar care se caracterizeaza printr-o minunata unitate a inspiratiei si a gandirii divine.

 

Prefata

 

"Pastrez sase servitori credinciosi (ei m-au invatat tot ce stiu). Iata numele lor: Ce? Unde? Cand? Cum? De ce? Cine?" (R.Kipling - "Just So Stories")

 

Saizeci si sase de carti intr-una singura: o intreaga biblioteca ce contine scrieri esalonate de-a lungul a 15 secole; 40 de autori diferiti: regi, pastori, ministri, arhivari, medici, poeti, filosofi, profeti, apostoli... o adevarata panoplie de oameni apartinand tuturor categoriilor sociale. Genurile literare ale acestor carti sunt tot atat de variate: naratiuni, poeme lirice, discursuri, drame, maxime, scrisori... Si, in ciuda acestei diversitati, o minunata unitate de inspiratie si de gandire.

 

Fiecare dintre cartile acestea isi are propria sa istorie si vom intelege mai bine mesajul ei daca luam cunostinta de imprejurarile in care a luat nastere, daca stim cine este autorul ei, cui i-a fost destinat mesajul, cand si cu ce scop a fost scrisa.

 

Imi aduc aminte si acum de incantarea ce m-a cuprins cu prilejul descoperirii unei brosuri a lui Eugene de Faye, profesor la l'Ecole des Hautes-Etudes (Scoala de Studii Inalte), continand o serie de lectii despre epistolele apostolului Pavel, unde fiecare a fost asezata in contextul sau original. Pentru mine, aceasta a fost o adevarata revelatie. Pe neasteptate, aceste epistole prindeau viata, se inserau in istoria unei biserici si raspundeau la intrebarile unor barbati si femei ca noi. Ele incetau a fi doar niste "carti sacre", din textul carora se citeau cateva fragmente de la "inaltimea amvonului", devenind niste marturii vii cu privire la problemele pe care si le puneau niste oameni in carne si oase ca noi.

 

Cand am avut prilejul sa frecventez Institutul Biblic Emmaus, cursul care ne pasiona cel mai mult era acela al "studiilor rapide ale cartilor biblice" tinut de directorul M.E.Aebi, care ne cerea sa citim saptamanal cartea corespunzatoare din Biblie. Aceasta survolare a istoriei Revelatiei a fost pentru mine una dintre cele mai importante achizitii din acel timp petrecut in scoala biblica, facand sa se nasca in mine o dragoste puternica pentru Cuvantul lui Dumnezeu, care nu s-a racit niciodata de atunci incoace. Dupa o jumatate de secol, a sa "Kurze Einfuhrung in die Bibel" (lucrare aparuta si in romaneste sub numele de "Scurta introducere biblica", n.tr.) isi continua cariera in tarile germanofone. Simplitatea si caracterul sistematic al acestor introduceri constituie, fara indoiala, cauza principala a acestui succes durabil. Pentru fiecare carte, regasim acelasi mod de abordare: generalitati, epoca redactarii cartii, autorul, mesajul, planul, simbolismul, caracteristici, diverse. Este vorba deci de o prima abordare rezumativa a unei introduceri biblice.

 

In decursul ultimelor cateva decenii, introducerea in cartile biblice a inregistrat numeroase progrese. Descoperirile arheologice si cercetarile istorice, filologice si lingvistice ale textelor vechi au permis o aprofundare si o inmultire a cunostintelor. Numeroase lucrari vizand o asemenea problematica si-au facut aparitia in tarile de limba engleza si germana. Tarile francofone au fost dezavantajate din acest punct de vedere, situatie care a determinat editura Emmaus sa publice "Introduction a l'Ancien Testament" (Introducere in Vechiul Testament), de G.Archer, si sa se lanseze in editarea unei "Introduction au Nouveau Testament" (Introducere in Noul Testament).

 

Dar nu oricine are curajul sau timpul necesar sa se arunce asupra unei lucrari tehnice detaliate. De multe ori, se simte nevoia de a avea la indemana informatiile necesare unei bune intelegeri a cartii biblice care urmeaza a fi abordata: cine a scris-o, cand, unde, de ce, care este continutul ei, planul cartii. Or, tocmai unei asemenea nevoi urmareste sa-i raspunda cartea de fata. Ea va fi utila indeosebi ca o lucrare de referinta sau pentru a o prima abordare a Bibliei, cu conditia ca lectura ei sa fie insotita de parcurgerea cartilor corespondente din Cuvantul lui Dumnezeu.

 

Informatiile pe care le oferim au fost spicuite dintr-o sumedenie de carti, carora bibliografia de la sfarsitul acestui volum vrea sa le aduca un omagiu: introduceri, dictionare biblice, enciclopedii, comentarii. Am acordat prioritate lucrarilor mai recente, scrise de specialisti evanghelici, fara insa a-i neglija nici pe ceilalti. Nu oricine are la dispozitie o biblioteca atat de bogata ca aceea a unui institut biblic.

 

Asa cum Biblia a strans intr-un singur volum intelepciunea si revelatiile inspirate de Dumnezeu vreme de peste 20 de veacuri, si cartea de fata a incercat sa comprime, in una singura, elementele cele mai importante risipite in alte vreo 66. Asadar, 66 in una pnetru "66 in UNA"!

Numar pagini:
450
Format:
15,5 x 20,5 cm
Tip coperta:
carton moale
Anul aparitiei:
2019
Editura:
CLC
ISBN::
978-973-9788-91-5

Transport gratuit, min. 170 lei

FANbox

Împachetare Cadou

66 In Una - Alfred Kuen

38,00lei
Descoperă mai multe oferte
.

Rating

4.7 (0 recenzii)

5 stele
4 stele
3 stele
2 stele
1 stea

Părerea ta contează!

Adaugă o recenzie

Acest produs nu a primit nicio recenzie încă. Fii primul care recenzează acest produs!

Istoricul meu
Categorii asociate: