Daniel, un model pentru zilele noastre, Petre Bunescu
Data
5th Feb 2024Timp de citire
7 minuteShare
5 min de citit
Interviu cu d-l Petre Bunescu, autorul cărții „Daniel, un model pentru zilele noastre“
Întrebare: Cum a luat naștere ideea acestei cărți?
Răspuns: Cartea "Daniel, un model pentru zilele noastre" prezinta continutul unor mesaje biblice tinute de mine în Biserica Evanghelica din str. Carol Davila, în perioada 2003-2007, adaptate cerințelor actuale de redactare. O credincioasa din Adunare s-a oferit sa transcrie în format on line mesajele audio și m-a indemnat ca, pe baza lor, sa scriu, o carte. . Aceasta propunere mi s-a părut o mare provocare, dar am acceptat ideea și am pornit la lucru, deși, la acea perioada, eram foarte prins cu serviciul, familia, lucrarea în Adunare. De la forma inițială am trecut prin mai multe etape de redactare, așa ca, în acest an a fost posibila editarea și lansarea volumului de față.
Întrebare: Daniel – un model pentru zilele noastre. În ce mod este Daniel relevant și un exemplu pentru generațiile de astăzi?
Răspuns: Deși vremea în care a trăit Daniel, respectiv secolele VII-VI, i.H., este la mare distanță de zilele noastre, cred ca modul lui de viață, bazat pe o credinta vie, reala in Dumnezeu, ne arata ca, oricand, un om credincios poate fi o marturie reala pentru contemporanii sai, si nu numai; principiile unei vieți sfinte inaintea lui Dumnezeu pot fi aplicate si in vremea noastra. A fi tanar nu reprezinta un impediment sa crezi într-un Dumnezeu viu, real, care îți transforma viața și te face sa vezi atat efemeritatea lucrurilor de pe pamant, cat și strălucirea lucrurilor nepieritoare pe care dorește sa ni le impartaseasca Dumnezeul Cel viu. De exemplu, viața de rugăciune traita de Daniel si raspunsurile primite de le Dumnezeu, ne pot ajuta să înțelegem că avem de-a face cu Același Dumnezeu atent la nevoile noastre pe acest pamant.
Întrebare: Care sunt câteva trăsături care îl fac pe Daniel un om apreciat și influent pe tot parcursul vieții sale?
Răspuns: Fără se le redau într-o anumită ordine, pot remarca la Daniel: o credinta autentica, ferma in Dumnezeul lui Israel, hotararea de a-L urma pe Dumnezeul lui în orice împrejurare din viața sa, înțelepciunea lui remarcabilă în cunoașterea Cuvântului Sacru, dar și în viața lui de înalt demnitar la curtea unor mari împărați ai vremii: Nebucadnetar, Belsatar, Dariu Medul și Cirus Persanul. Daniel este și un om al rugăciunii, un slujitor împărătesc care se supune autoritatii civile, dar și un credincios smerit de o rară noblețe!
Întrebare: Dumnezeu i-a dat lui Daniel capacitatea de a interpreta vise, dar și informații/ profeții cu privire la viitor. Pot fi aceste daruri întâlnite și astăzi în viața unor creștini?
Răspuns: Daniel a avut un rol special, dat de Dumnezeu, de a reda și interpreta visele lui Nebucadnetar, scrierea misterioasa de pe zidul sălii de petrecere a imparatului Belsatar, dar și viziunile cu privire la vremurile viitoare în care lucrează Dumnezeu cu oamenii pe acest pamant. Într-un mod absolut remarcabil, lui Daniel i se descoperă taina învierii și a judecății pe care o va exercita Dumnezeu, la sfarsit, asupra oamenilor. Putem afirma destul de sigur ca în acest cadru rolul lui Daniel a fost unul de excepție. Nu cred ca astăzi mai pot fi asemenea oameni, pentru ca deja Dumnezeu ni S-a descoperit într-un mod desavarsit in Domnul Isus iar toata revelația Sa este deja cuprinsa in Biblie.
Cred ca pentru vremea noastra este loc de manifestarea multor daruri si slujbe în Biserica și în lume: predicarea Cuvântului, păstorirea, vizite și slujbe pentru cei bolnavi, săraci, cei singuri etc.
Întrebare: Cui se adresează această carte?
Răspuns: Cartea poate fi de folos cititorului de orice varsta, deoarece istoria lui Daniel începe când el era doar un adolescent și se încheie pe când era la o varsta inaintata, probabil pe la nouăzeci de ani. El este credincios ca adolescent, ca tanar, ca om matur și cu mari responsabilități în imparatiile vremii, dar și la adanci batraneti cand, de pilda, este aruncat in groapa cu lei, deoarece a refuzat să se închine împăratului și a continuat sa se roage lui Dumnezeu. Se știe bine ca încă de mici copiii sunt obișnuiți cu intamplari din viața lui Daniel și a celor trei tineri colegi ai sai.
Întrebare: Care au fost câteva lecții personale pe care le-ați deprins din studiul acestei cărți?
Răspuns: Am invatat sa înțeleg mai bine suveranitatea lui Dumnezeu asupra oamenilor, credinciosia Sa față de cei care se încred în El, nevoia mea de o mai buna cunoaștere a unui Dumnezeu minunat în ceea ce este și în ceea ce face, dar și nevoia mea de o viata mai profundă de rugăciune și de mărturie creștină oriunde m-as afla. Îmi place consecvența slujirii lui Daniel, de la adolescentă și pană la o varsta inaintata, chiar dacă a trecut prin mari încercări.
***
Despre autor
Petre Bunescu s-a născut în anul 1952, într-o familie creștină cu 10 copii, din jud. Argeș. După absolvirea studiilor, a lucrat peste 43 de ani în domeniul bancar, dintre care mai bine de 28 de ani în funcții de top management. În același timp, începând cu anul 1976, a slujit oamenii din comunitate, prin lucrarea publică din biserica locală: profesor de școală duminicală, predicator și prezbiter. A iubit întotdeauna Cuvântul lui Dumnezeu, studiindu-l, trăindu-l și predicându-l. În prezent este prezbiter în cadrul Bisericii Creștine Evanghelice Camera de Sus din București. Este căsătorit de 45 de ani cu Lidia, au împreună 6 copii și 15 nepoți. Îi place să citească, iubește primăvara și timpul petrecut în aer liber cu familia și cu cei dragi.
Cred că lectura acestei cărți va fi de un real folos oricărui cititor, de orice varsta.