Binecuvantarea smereniei
Jerry Bridges vede in Fericiri o serie de binecuvantari din partea lui Isus, un model al smereniei in actiune. Incepand cu smerenia in duh - o recunoastere a faptului ca prin noi insine suntem incapabili sa traim o viata sfanta, placuta lui Dumnezeu - si continuand apoi cu indurerarea pe care o simtim fata de pacat, cu foamea si setea noastra de neprihanire, cu experientele noastre legate de persecutia de orice fel si cu multe altele, descoperim ca smerenia insasi este o binecuvantare. La fiecare pas, Dumnezeu este prezent alaturi de noi dand har celor smeriti si ridicandu-ne la starea de oameni binecuvantati.
Scrierile lui Jerry Bridges sunt un dar pentru Biserica. In aceasta noua carte, el abordeaza un subiect important cu intelepciunea unui om instruit si cu inima unui slujitor. - Max Lucado, pastor si autor renumit
Noi admiram smerenia atunci cand o vedem. Dar cum o practicam?
Cum poate deveni smerenia - virtutea fundamentala a vietii crestine normale - o parte naturala a vietii noastre de zi cu zi?
Jerry Bridges vede in Fericiri o serie de binecuvantari din partea lui Isus, un model al smereniei in actiune. Incepand cu smerenia in duh - o recunoastere a faptului ca prin noi insine suntem incapabili sa traim o viata sfanta, placuta lui Dumnezeu - si continuand apoi cu indurerarea pe care o simtim fata de pacat, cu foamea si setea noastra de neprihanire, cu experientele noastre legate de persecutia de orice fel si cu multe altele, descoperim ca smerenia insasi este o binecuvantare. La fiecare pas, Dumnezeu este prezent alaturi de noi dand har celor smeriti si ridicandu-ne la starea de oameni binecuvantati.
Jerry Bridges (1929 - 2016) a fost un bine-cunoscut autor si vorbitor crestin. A scris numeroase carti, care s-au publicat in milioane de exemplare. A fost membru in comitetul de conducere al organizatiei Navigatorii timp de peste 60 de ani. A fost casatorit cu Jane si a avut doi copii si sapte nepoti.
Acum 20 de ani, cand am citit pentru prima data o carte scrisa de Jerry Bridges, am avut sentimental ca fiecare paragraph a fost atent cumpanit, a fost insotit de rugaciune si alcatuit cu grija. Fiecare carte care a urmat m-a condus la aceeasi concluzie. Scrierile lui Jerry Bridges sunt un dar pentru Biserica. In aceasta noua carte, el abordeaza un subiect important cu intelepciunea unui om instruit si cu inima unui slujitor.
MAX LUCADO, Pastor si autor renumit
Jerry Bridges ne ajuta sa ne amintim ca punctul de plecare al adevaratei smerenii este faptul ca intelegem intr-un mod profund cine este Dumnezeu. Cu cat Il cunoastem mai mult, cu atat ne putem cunoaste mai bine pe noi insine. Acest studio asupra umilintei te smereste – fiindca te va ajuta sa-L vezi mai clar pe Dumnezeu.
KYLE IDLEMAN
Autor de success si pastor al bisericii Southeast Christian Church
Binecuvantarea smereniei este o lucrare reprezentativa pentru Jerry Bridges prezentandu-ni-l ca pe un om cu o indelungata viata de rugaciune si meditatie asupra primei predici a lui Isus, care defineste o viata traita in Imparatia lui Dumnezeu in conformitate cu acele conditii numite de opt ori ca fiind fericiri.
EUGENE PETERSON
Profesor emerit de teologie spiritual la Regent College din Vancouver, B.C.
Pentru multi, Fericirile sunt frumoase, dar de neatins. Ele prezinta niste imagini poetice, dar nu par cu adevarat relevante pentru viata. Pe tot parcursul acestei minunate carti, Jerry Bridges ne arata harul pe care-l gasim cand umblam smeriti cu Cristos si bucuria care vine din faptul ca ne odihnim in lucrarea Sa terminata de pe cruce. In concluzie, un om cu adevarat smerit a scris o carte despre smerenie.
C. J. MAHANEY
Autor al cartii Humility and True Greatness
In mod remarcabil, Jerry Bridges ne ajuta nu doar sa intelegem, ci sa si incepem sa practicum Fericirile mentionate de Isus, care sunt intr-un contrast total cu cultura noastra. Jerry face acest lucru dand la o parte ideea ca nu se poate, risipind miturile associate felului cum ar trebui sa procedam si, mai presus de toate, reamintindu-ne ca, atunci cand se realizeaza acest lucru, el se realizeaza prin lucrarea Duhului Sfant in vietile noastre. Cartea nu cuprinde doar un mesaj despre smerenie; ea ne vorbeste despre o persoana care traieste cu smerenie cuvintele pe care le-a asternut pe hartie.
TOM HUGHES
Pastor principal al bisericii Christian Assembly din Los Angeles si autor al cartii Curios
Imi place expresia “responsabilitate dependenta“ a lui Bridges. De la un capat la celalalt al cartii, el ne arata ca sunt lucruri pe care trebuie sa le facem. Este responsabilitatea noastra, de exemplu, sa traim smeriti. Dar trebuie sa depindem de lucrarea si puterea Duhului Sfant. Pe masura ce ne maturizam, devenim din ce in ce mai constienti de faptul ca aceasta este intotdeauna lucrarea Lui.
RICHARD DOSTER
Redactor al revistei byFaith
Mandria nu este doar problema atletului care se bate cu pumnii in piept, ci si a crestinului “onorabil“ care ii vede pe oamenii din lume drept dusmanii lui. Pentru cei mai multi dintre noi, cancerul mandriei ramane ascuns si nedetectat. Asemenea unui doctor iscusit, Jerry Bridges foloseste Cuvantul lui Dumnezeu pentru a-l scoate la lumina. In plus, tot ca un doctor iscusit, Jerry nu doar ca scoate boala la iveala, ci ii si aplica balsamul Evangheliei pentru a produce vindecarea si cresterea spiritual autentica. Aceasta carte este pentru toti cei care nu cred ca au nevoie de ea.
MARK BATES
Pastor senior al Bisericii prezbiteriene Village Seven din Colorado Springs
Aceasta este o carte devotionala – imbibata de adevaruri biblice, caracterizata de acuratete teologica si doctrinara – pentru toti cei care sunt interesati mai mult de Isus si mai putin de ei insisi.
FELIPE ASSIS
Pastor senior al Bisericii Crossbridge din Miami, Florida
CUPRINS:
Un cuvant catre cititori
Introducere
Multumiri
Instructiuni si promisiuni
Sarac in duh
Indurerat
Bland
A flamanzi si a inseta dupa neprihanire
Milos
Curat la inima
Impaciuitor
Persecutat din pricina neprihanirii
Smerenia si Evanghelia
Ghid de discutii
Note
Un fragment din cartea Dumnezeu m-a luat de mana: Un inceput nepromitator Un cuvant catre cititori
Aceasta carte se poate citi in intregime in doua ore sau chiar mai putin. Poate veti dori sa faceti aceasta pentru a va forma o idee despre continutul ei.
Totusi adevarata valoare a cartii va iesi la iveala recitind apoi fiecare capitol si reflectand asupra lui intr-o atitudine de rugaciune. Cereti-I lui Dumnezeu sa va ajute sa va vedeti asa cum sunteti in realitate, in lumina fiecarei trasaturi de caracter cuprinse in cele opt Fericiri. Apoi cereti-I lui Dumnezeu sa va ajute sa va maturizati in acele domenii unde observati ca aveti cea mai mare nevoie.
Introducere
Smerenia, ca trasatura de character, este a doua dintre trasaturile cel mai des mentionate in Noul Testament, prima fiind dragostea. Intr-o imprejurare, am numarat in Noul Testament 50 de situatii in care este prezentata dragostea: fie ca invatatura, fie ca exemplu; si am identificat 40 de situatii in care este vorba de smerenie. Consider aceste doua trasaturi ca fiind pietrele de temelie ale caracterului crestin. Toate celelalte trasaturi de caracter, intr-un fel sau altul, sunt construite pe dragoste si smerenie.
Cu toate acestea, auzim asa de rar vreun mesaj sau citim carti despre aceste doua subiecte. Cred ca acest lucru se intampla din cauza ca ele ne intimideaza. Orice invatator biblic sincer, fie cand vorbeste, fie cand scrie, isi da seama cat de departe este de a intruchipa in propria viata aceste trasaturi, asa ca are o retinere in prezentarea unui domeniu in care a progresat asa de putin. Ani de zile am ezitat sa abordez 1 Corinteni 13, marele capitol al dragostei, si am ezitat chiar si mai mult sa scriu despre smerenie, ca nu cumva sa dau impresia ca spun: “Iata, eu sunt un om smerit!”
In cele din urma, am descoperit ca slujba invatatorilor biblici este aceea de a arata spre Scriptura, nu spre noi insine. Putem face aceasta in ceea ce priveste subiectul dragostei, fiindca putem sa ne referim la 1 Corinteni 13 si sa spunem: “Iata, asa arata dragostea in viata de zi cu zi.” Dar, pana nu demult, n-am putut face referire la niciun pasaj din Scriptura si sa spun: “Asa arata smerenia.”
Apoi, o solicitare de a scrie un scurt articol despre Fericiri m-a determinat sa le studiez cu adevarat pentru prima data. In timp ce pregateam articolul, m-am gandit: aceste manifestari ale caracterului crestin sunt o descriere a smereniei puse in practica. In cele din urma, mi-am zis, aici se afla o descriere obiectiva, exterioara mie, spre care pot arata si spune: “Iata, asa arata smerenia. Aceasta este smerenia in actiune in viata de zi cu zi.”
Desigur, 1 Corinteni 13 nu este un tratat complet despre dragoste. Iar Fericirile nu sunt un tratat complet despre smerenie. Insa ambele ne ofera un punct de pornire bun. Iar adevarul este ca niciunul dintre noi nu va atinge niciodata perfectiunea in privinta trasaturilor de caracter mentionate. Prin urmare, retineti ca nu spun: “Asa sunt eu”, ci: “Asa as vrea sa fiu si ma rog sa cresc in acest domeniu, la fel cum ma rog ca si voi sa cresteti.” Asa ca haideti sa lucram impreuna la cultivarea acestor trasaturi.
Pe masura ce studiem aceste trasaturi prezentate in Fericiri, trebuie sa pastram in minte cateva adevaruri:
In primul rand, toti crestinii sunt meniti sa manifeste aceste insusiri. Ele reflecta calitati ale unei vieti crestine normale. Sunt valabile atat pentru instalator, cat si pentru predicator, atat pentru omul de afaceri, cat si pentru misionarul de pe campul de misiune. Nimeni nu are un asemenea statut social sau economic in aceasta lume, incat aceste fericiri sa nu i se aplice; de asemenea, nimeni nu poate pretinde ca este atat de inzestrat ca lucrator crestin, incat aceste caracteristici sa nu i se aplice si lui. Mai degraba, este de asteptat ca ele sa fie observate in viata fiecarui crestin, fara exceptie.
In al doilea rand, aceste caracteristici nu au scopul de a reflecta personalitatile noastre sau temperamentele noastre si nici chiar darurile spirituale. Unii oameni sunt in mod natural mai modesti decat altii; unii crestini sunt milosi, iar altii nu. Insa niciuna dintre trasaturile prezentate in Fericiri nu se refera la personalitate, temperament sau daruri spirituale. Ele sunt ceea ce Pavel numeste in Galateni 5:22-23 roada Duhului: rezultatul lucrarii Lui in vietile noastre.
In al treilea rand, progresul nostru in cultivarea acestor trasaturi nu determina acceptarea noastra de catre Dumnezeu nici in privinta salvarii vesnice, nici in ceea ce priveste pozitia noastra zilnica fata de El. Neprihanirea lui Cristos, si nu propria noastra neprihanire, este cea care ne face placuti lui Dumnezeu zi dupa zi (mai multe despre acest subiect in capitolul 10). Va pot garanta ca, daca sunteti sinceri cu voi insiva si lasati ca mesajul Predicarii de pe Munte sa va cerceteze inimile, veti vedea ca sunteti mai pacatosi decat credeati. Si cand se intampla acest lucru, trebuie sa alergati la neprihanirea lui Cristos pentru a nu cadea in descurajare.
Al patrulea adevar este ca depindem de Duhul Sfant pentru orice progres pe care-l facem. Depindem de El ca sa lucreze in noi si depindem de El ca sa ne ajute sa lucram, pentru ca lucrarea Lui face posibila lucrarea noastra (mai multe despre aceasta in capitolul 10). Prin urmare, depinzand de neprihanirea lui Cristos si de puterea Duhului Sfant, haideti sa fim “implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori” (Iacov 1:22).